Kurkuma to znacznie więcej niż przyprawa w kuchni

Kurkuma, znana jest również jako ostryż długi lub żółty imbir, jest uważana za jedną z najbardziej uniwersalnych i najbardziej skutecznych naturalnych przypraw. W odniesieniu do efektów sprzyjających trawieniu i odtruwaniu organizmu przez ponad 1000 lat dobrze poznane zostało silne działanie przeciwzapalne kurkumy.

curcuma-bigKurkuma jest obecnie uważany za panaceum przeciwko infekcjom jelitowym, a nawet w profilaktyce raka jelita grubego. Podobnie znane jest także jej działanie regulujące poziom cukru we krwi, a także obniżające poziom cholesterolu. Wyniki badań także wskazują na jego działanie przeciw progresji choroby Alzheimera.

Kurkuma jest także używany podczas zapobiegania chorobom serca i udarom mózgu. Efekt przeciwzapalny pomaga również podczas leczenia zapalenia stawów takich jak artretyzm i reumatyzm.

W ostatnich dziesięcioleciach, przeprowadzono wiele badań i ciągle odkrywano nowych niesamowitych efektów żółtego korzenia na. Coraz więcej lekarzy i naukowców zdaje sobie sprawę, że stan zapalny jest przyczyną wielu chorób. Kurkumina, substancja zawarta w kurkumie działa jako potężny przeciwutleniacz przeciwzapalne i bez skutków ubocznych. Szeroki, fascynujący efekt korzenia kurkumy wynika harmonijnego współdziałania składników Kurkumina, Xanthohriziol, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu.

Fragmenty wyników badań i efektów kurkumy lub kurkuminy:

  • Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga serce i pamięć, i wzmacnia system odpornościowy. Potencjalnie dostarcza to więcej przeciwutleniaczy niż witaminy E i C, a o dziwo, może jeszcze silniejszym przeciwutleniaczem niż ekstrakt z pestek winogron lub kory sosny. Jest wystarczająco mocny, aby usunąć grupę hydroksylową rodnika, który jest uważany za reaktywny środek utleniający. Wszystkie te korzyści sprawiają, że jest to środek przeciw starzeniu się, znajdujący zastosowanie w profilaktyce nowotworów.
  • Od kilku lat na kongresie dotyczącym chorób nowotworowych mówi się o wpływie kurkumy. American Cancer Society i społeczeństwo onkologii niemieckiej, i austriackiej zaleca i popiera stosowanie kurkumy. W 2005 roku została uznana na kongresie w Stanach Zjednoczonych jako jedyny naturalny środek, który może być przydatny, używany do zapobiegania i wspomagający leczenie raka, bez względu na lokalizację guza. Ponadto do załączonego wniosku o łagodzeniu skutków ubocznych i wzmacnianiu narządów jak śledziona i wątroba, zwłaszcza sukcesów w zapobieganiu, a także w walce z rakiem padnie w ciągu ostatnich kilku lat. Nawet AKH jest aktualnie aktywny tutaj z obiecujących badań i terapii. Nie na darmo w Indiach spożywa się kurkumę w celu zapobiegania rakowi jelita grubego.
  • Ciekawe dla diabetyków jest działanie obniżające poziom cukru we krwi. Odnosi się to zarówno przy cukrzycy insulinoopornej i insulinozależnej
  • Kurkuma jest także cennym naturalnym środkiem dla pacjentów z chorobami o podłożu reumatoidalnym, ponieważ przyprawa zwalcza zapalenie mięśni i stawów. Wiele badań wskazuje, że kurkuma / kurkumina łagodzi ból stawów i zwiększa mobilność.
  • Podobnie, kurkuma obniża podwyższony poziom cholesterolu.
  • Kurkuma posiada również niesamowity wpływ na ciśnienie krwi. Obniża wysokie ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne jako przeciwnik niebezpiecznego kwasu arachidonowego i zapobiega zapaleniu ścian naczyń. Tak więc kurkuma zapobiega wczesnej miażdżycy i zapobiega chorobom układu krążenia, takich jak udary i zawały serca.
  • Kurkuma została przetestowana podczas zwłóknienia płuc. Okazało się, że kurkumina (u zwierząt), umiarkowała objawy urazu płuc i zwłóknienia płuc spowodowane przez napromieniowanie, chemioterapeutyki i toksyny.
  • Kilka badań sugeruje również, że kurkuma ma ogólne działanie ochronne w wielu innych chorobach układu oddechowego, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), w zespole ostrej niewydolności oddechowej (ARDS), ostrego zapalenia płuc (ALI), oraz w astmie alergicznej.
  • Kurkuma chroni przewód żółciowy, śledzionę i wątrobę oraz uszkodzenia wątroby lub zapobiega reakcjom z których może rozwinąć się marskość wątroby.