Powrót

Nie ilość kalorii jest dla nas najważniejsza ale gęstość i wydajność składników odżywczych

Kluczem nie jest liczba kalorii, które liczymy sami, ale prawidłowa dawka substancji odżywczych i jakość dziennego zapotrzebowania, a także właściwy czas spożywania posiłków. Zbędne kalorie obciążają nasz metabolizm, zaburzają pracę wątroby, trzustki i prowadzą do wydzielania dużej ilości insuliny, a następnie do magazynowania tłuszczu.

Kaloria kalorii nie równa!

Nasze zużycie kalorii jest stale poddawane badaniom i dokumentowane. Zgodnie z badaniami w zależności od płci, wieku, przemiany materii, wagi, muskulatury i aktywności fizycznej spalamy dziennie od 1.600 do 3.200 kcal.

Nie jest to jednak takie proste. Pojęcie wartości kalorycznej i określenie „kilokalorie” (kcal) funkcjonowały już pod koniec XIX wieku i określały „wartość kaloryczną lub wartość opałową” substancji w probówce lub w kotle parowym. Nasza przemiana materii funkcjonuje naturalnie zupełnie inaczej i bardziej kompleksowo niż kocioł parowy. Decydujące jest to, w jaki sposób nasza przemiana materii przetwarza i pożytkuje żywność oraz to, czego faktycznie potrzebuje. Organizm przetwarza fruktozę którą można przetworzyć w energię tylko w 18%, reszta trafia do złogów tłuszczu. Dekstroza jest przetwarzana w energię w 100%, prowadzi to jednak do wydzielania insuliny, która to „krótkie przedawkowanie” ponownie przetwarza w tłuszcz. Tak więc organizm w różny sposób przyjmuje i przetwarza poszczególne artykuły. spożywcze i ich kaloryczność. Dużą rolę w przemianie materii odgrywa także kombinacja chronologii i jakości. Liczba kalorii to tyko jeden wymiar lub jeden parametr dietetyki.

Poszczególne środki spożywcze lub ich wartości opałowe są w ten sposób wchłaniane przez organizm bardzo różne, przekształconej , wydalane i używane. Połączenie, sekwencjonowanie i cechy odgrywają ważną rolę w metabolizmie tłuszczu. Dlatego liczba kalorii to tylko jeden wymiar lub parametr dla Dietetyki.

Bez niepotrzebnych kalorii

Kurena dostarcza organizmowi tylko 1080 kcal, a jednocześnie zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie.

  • Ze względu na skład i gęstość składników odżywczych Kurena zawiera zaledwie 1000 kcal dziennego zapotrzebowania wszystkich niezbędnych składników odżywczych w postaci dopasowanych aminokwasów, witamin, minerałów, pierwiastków, węglowodanów i śladowych ilości kwasów tłuszczowych. Kurena to kompletna i zoptymalizowana dieta, która nie jest monodietą bazującą na wykluczeniu.
  • Gdy organizm otrzymuje wszystkie składniki odżywcze niezbędne do wykonania metabolizmu, nie ma niedoboru, a zatem głodu!
  • Organizm nie przechodzi w stan alarmowy lub program diety. Wyklucza to wystapienie efektu jojo.
  • Z Kureną organizm dostaje dokładnie to, czego potrzebuje – nie więcej i nie mniej – a także w odpowiednim czasie i w wysokiej jakości.